Robotik Kalça Protezi Cerrahisi

İsveç Protez Kayıt sisteminin verileri göz önüne alındığında, kireçlenmeye bağlı uygulanan total kalça protezleri sayısal olarak tüm diğer protezlerin önünde yer almaktadır.

Kalça protezi ameliyatı kalça eklemi kireçlenmesi nedeni ile ağrıları olan günlük aktiviteleri kısıtlanmış hastalara yapılan bir tedavidir. Kireçlenmiş olan uyluk kemiğinin üst kısmı ve yuva kemiğinin, yapay eklemlerle değiştirilmesi esasına dayanır. Metal, polietilen veya seramik olabilir.

Elle yapılan kalça protezinde, ameliyat öncesi planlama 2 boyutlu grafiler üzerinden yapılır. (1) Ameliyat sırasında parçaların nasıl yerleştirileceği cerrahın tecrubesine kalır. Güvenilir serilerde bile protez sonrası çıkık riski, tekrar ameliyat ve hastanede kalış süresinde uzama mevcuttur. (2-3)


Makoplasty (Robotik Kalça Protezi) ile yuvanın 3 boyutlu anatomisini planlanabilir. Böylece yuvanın yerleşimi ve pozisyonu istenilen bir şekilde gerçekleştirilir. Haptik teknoloji ile algılayıcılar sayesinde anlık değişimler görülür ve kontrolü sağlanır. Robotik kalça cerrahisinin sağladığı bu avantajlar sayesinde; ameliyat sonrası çıkık riskinin en önemli nedeni olan yuva-baş uyumu ideal hale getirilir. Bacak uzunluğu ile ilgili eşitsizlik riski ortadan kalkar.
Yapılan çalışmalar göstermistir ki elle yapılan protezlerdeki yuva yerleşiminin ancak %47’si ideal bölgeye yapılabilmektedir. Makoplasty ile yapılan yuva implantlarının elle yapılanlara göre açısal olarak 6 kat daha yüksek keskinlikte yapıldığı görülmektedir. (4-5-6)



Özetle Makoplasty kalçada yaygın kullanım şansına sahip bir teknoloji olup, ideal pozisyonda implant yerleştirmeyi sağlar. Minimal invaziv uygulanabilir.

Eklemin kendi yumuşak doku ve mekanik dengesini koruyarak erken hareket ve uzun implant ömrü hedefler.

KAYNAKLAR

  • 1. Hafez M, Jaramaz B, DiGioia III, A. Surgical Treatment of Hip Arthritis: Reconstruction, Replacement and Revision; Chapter 66, October 2009.
  • 2. Phillips C, Barret J, Losina E, et al. Incidence of dislocation, pulmonary embolism, and deep infection during the first six months after elective total hip replacement. J Bone Joint Surgery Am. 2003;85:2026.
  • 3. Bozic KJ, Kurtz SM, Lau E, Ong K, Vail TP, Berry DJ. The epidemiology of revision total hip arthroplasty in the United States. J Bone Joint Surg Am. 2009;91:128–133.
  • 4.Kennedy J, Rogers W, Soffe K, sullivan R, Griffen D, sheehan I. Effect of acetabular component orientation on recurrent dislocation, pelvic osteolysis, polyethylene wear, and component migration. J Arthroplasty. 1998;13:533-534.
  • 5.Malik A, Maheshwari A, Dorr L. Impingement with total hip replacement. J Bone Joint Surg Am. 2007;89:1832-1842
  • 6.Bozic K, Kurtz S, Lau E, Ong K, Vail T, Berry D. The epidemiology of revision total hip arthroplasty in the United States. J Bone Joint Surg Am. 2009;91:128-133
Translate »