Kalça Sıkışma Hastalığı Nedir? (Kalça FAS, Kalça FAI)
Uyluk kemiğinin (femur) üst kısmı ile leğen kemiğinin (pelvis) çukur bölgesi (asetabulum) birleşerek kalça eklemini oluştururlar. Kalça eklemi 6 farklı yönde, toplam 340 derece civarında açısal harekete sahiptir. Bu hareketler kalça ekleminin dönme merkezini esas alırlar. Diz ekleminde gördüğümüz kayma hareketi bu eklemde geçerli değildir. Kalça eklemi yürüme esnasında vücut ağırlığının 4 katı kadar yük taşır. Özellikle oturup kalkarken ve diz çökerken bu yük aynı zamanda eklem yüzeyinde makaslama kuvveti oluşturabilir. Eklemin yuvaya benzeyen çukur kısmının (asetabulum) kenarını saran üçgen kesitli dairesel yapının adı Labrumdur. Labrum her iki kemiğin ve kapsülün hareketler esnasında uyum içinde hareket etmesini sağlar.Femoroasetabuluar Sıkışma Belirtileri Nelerdir? Kalça Sıkışma Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Femoroasetabular impigment (kalça sıkışması) teorik olarak kalça kireçlenmesine neden olan etkenlerden birisidir. Femurun ekleme giren baş kısmı ile boyun kısmı arasındaki kamburlaşma-tabanca kabzası adı verilen (CAM Lezyonu) anatomik farklılığın sıkışma sendromunun nedeni olduğu düşünülmektedir.Özellikle kalçanın içe dönmesi ve öne bükülmesi (diz çökmek ya da bacak bacak üstüne atmak) ile asetabulumun ön üst tarafındaki bölge sıkışır. Zaman içerisinde kalça ekleminin bu bölgede yeralan koruyucu kıkırdak yapısı ve labrum zarar görür. Hatta asetabulumun köşesinde kemik lezyonlar (Pincer) gelişir
Hastalar kalça ön tarafında ağrıdan şikayetçidirler. oturup kalkarken, diz çökerken ya da bacak bacak üstüne atarken kalça önünde ağrı ve takılma hissedebilirler.
Hastalar özellikle yıllar boyunca tekrarlanmış çökme ve kalkma hareketleri ya da ani dönme hareketleri içeren sportif aktiviteler sonrasında ağrı takılma ve şişme şikayetleri ile başvururlar.
Kalça Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?
Anatomik farklılıkların artroskopik ameliyatlarla ya da açık yöntemlerle tedavisi mümkündür. Kısa dönemde ağrının azalması ve aktivitelerin kazanılması, uzun dönemde de kireçlenmeye giden sürecin durdurulması amacıyla cerrahi müdahale fayda sağlar.Kalça artroskopisi ameliyatı için tıklayınız.