Robotik Diz Protezi Cerrahisi

Diz Protezi Nedir ?

Diz protezi, diz ekleminin kireçlenmesi sonrasında gelişen hareket kısıtlılığı ve ağrıyı ortadan kaldıran bir tedavidir. Eklem kireçlenmesi romatizmal, iltihabi, travma sonrası gelişebilir. Bazen belirgin bir neden olmaksızın yaş ile beraber kendiliğinden ya da eklemin yıllar içerisinde aşınmasına bağlı da kireçlenme olabilmektedir.
Artroskopi ameliyatı ile kireçlenmenin erken dönemlerinde, aşınan dokuların (menisküs, kıkırdak) temizlenmesi ile hastalar için kısa-orta vadeli bir rahatlama sağlanabilmektedir.
İlerlemiş kireçlenme hastaları için eklemin tamamının metal parçalar içeren yapay eklemle değiştirilmesi tedavi seçeneklerinden birisidir. Bu sayede hastalar günlük aktivitelerine ağrısız dönebilirler.
Ayrıca Total diz protezi şu anda bilgisayar destekli cerrahinin araştırma alanlarından birisidir.

Robotik Diz Protezi Nedir? Diz Protezinde Robotik Cerrahi Neden Yapılır?

Bazen kireçlenme eklemin sadece bir kısmını tahrip eder. Bu durumda total diz protezi ile eklemin tamamını değiştirmek yerine kısmi protezler uygulanabilmektedir. Bu sayede diz kireçlenmesi hastalarının önemli bir kısmının unikondiler diz protezinden fayda görebileceği öngörülmektedir.
Diz protezinde son gelişmelerden birisi olan robotik diz protezi, bilgisayar desteklidir ve hata payını ortadan kaldırmayı hedefleyen hassas emniyet mekanizmalarına sahiptir. Unikondiler diz protezleri (kısmi protezler) genel olarak bilgisayar yardımlı olmaksızın başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Ancak bilgisayar destekli olmayan protezler, açısal hata payına açık olmaları nedeni ile erken ve ileri dönem protez sorunlarına yol açabilmektedir. (1-2) Makoplasty ve Bluebelt gibi teknolojiler sayesinde bu hata payının düşürülmesi ve geç dönem protez problemlerinin engellenmesi hedeflenmektedir.

Makoplasty ve Bluebelt ile yapılan diz protezleri;

  • Protezin ideal pozisyonlanmasını hedefler.
  • Protez aşınması ve gevşemesi risklerini azaltmak için tasarlanmıştır.
  • Minimal invaziv uygulanabilirliği sayesinde doku dostu bir işlemdir.
  • Dizin temel bağları korunarak gerçekleştirilir.
  • Hayata ve işe hızlı dönüş sağlayabilir.

KAYNAKLAR

  • 1. Hamilton WG, Ammeen D, Engh CA Jr, Engh GA. Learning curve with minimally invasive unicompartmental knee arthroplasty. J Arthroplasty. 2010 Aug;25(5):735-40.
  • 2. Epinette JA, Brunschweller B, Mertl P, Mole D, Cazenave A. Unicompartmental knee arthroplasty modes of failure: wear is not the main reason for failure: a multicentre study of 418 failed knees.
    Orthop Traumatol Surg Res. 2012 Oct;98(6 Suppl):S124-30.
Translate »