![](/wp-content/uploads/2017/11/Omuz.png)
Omuz eklemi nasıl çalışır ?
Tüm eklemler farklıdır. Her eklem, farklı aktiviteler yapmak üzere evrimleşmiştir. Omuz bölgesi; kol (humerus), köprücük (klavikula) ve kürek (skapula) kemiklerinin birleşiminden oluşur.
Omuz, kollarımızı, gövdemize bağlar ve ellerimizi 3 boyutlu alanlarda istediğimiz bölgelere konumlandırır.
Kürek kemiği, gövdeye sırt bölgesindeki, çeşitli kasların yardımıyla tutunur ve hareketliliği sağlar.
Köprücük kemiği, kürek kemiği ve göğüs kafesinin ön bağlantısını yaparak, omuz eklemini ön taraftan destekler. Kol ve kürek kemiği omuz ekleminin oynak kısmını oluşturur. Göğüs kafesi üzerinde konumlanan bu karmaşık yapının neredeyse tamamı kas-bağ ve kıkırdak yapılarla birbirine bağlanır. Bu sistem ancak bu yumuşak dokuların sağlıklı olması durumunda etkin çalışır.
Omuz ağrısı neden oluşur ?
Omuz, ellerimizi, istediğimiz yere yönlendirmemizi sağlayan bir eklemdir.Ağrı, güçsüzlük gibi nedenlerle omuz hareketleri kısıtlanır ve vücudumuzun, hayatımıza yetemediğini hissederiz. Omuz cerrahisinin hedefi bu durumu düzeltmektir.
Omuz ekleminin en sık görülen problemleri yırtıklar ve aşınma gibi mekanik sorunlardır. Başlangıç aşamasındaki sorunlar, kasların güçlendirilmesi ve ağrının azaltılması ile çözümlenebilir.
İlerlemiş sorunların çözümlenmesi için, omuz cerrahisi; etkin, güvenilir ve bilimsel çözümler sunar.
Omuz ağrısı yapan hastalıklar nelerdir?
Normal eklemler, ağrımaz, şişmez. Şeker hastalığı (Diabet mellitus), omuz çevresinde kapsül kalınlaşmasına, ağrıya ve hareketsizliğe neden olabilir. Romatolojik rahatsızlıklar diğer eklemlerde olduğu gibi omuz ekleminde de tahribata neden olabilir. Omuz ağrılarının en sık görülen nedeni, eklem çevresi yapıların aşınma sürecidir. Eklemi oluşturan bağlar, kaslar, kapsül ve kemikler, aşırı zorlanmalar ya da tekrarlayan aşırı yüklenmeler nedeniyle ağrıyabilir. Sık tekrarlanan, tekniğine uygun yapılmayan ya da limitlerin üstüne çıkılan sportif aktiviteler de ağrıya neden olabilir. Ağrı kontrolü basit uygulamalarla (buz-istirahat) kontrol altına alınamadığında ortopedist görüşü alınmalıdır.Omuz Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir?
- Rotator manşet yırtıkları-sıkışma sendromu
- Omuz çıkığı
- Akromioklavikuler eklem çıkıkları
- Akromioklavikuler eklem dejenerasyonu Biseps tendon problemleri- instabilitesi
- Frozen Shoulder (Donuk omuz)
Kalsifiye Tendinit
Artroskopik Debridman
Omuz Çevresi Kırıkları
Sinir Sıkışma ve Yaralanmalarının tedavisi
![Omuz Ağrısı](/wp-content/uploads/2017/11/omuz_agri.jpg)