Omuz Kireçlenmesi

Omuz Kireçlenmesi Nedir?

Omuz kireçlenmesi, omuz eklemini oluşturan, glenoid ve humerus kemiklerinin şeklinde bozulma ile sonuçlanan bir hastalıktır. Kıkırdak ve kemik harabiyeti, ilerleyen dönemlerde, hareket kısıtlılığı, istirahat ağrısı gibi sorunlara neden olur. Yanlış kaynamış kırıklar, Romatoid Artrit, zamanında tedavi edilmemiş rotator manşet yırtıkları gibi eklemin doğal kayganlığını etkileyecek durum ve hastalıklar eklemde kireçlenmeye yol açar.

Omuz Kireçlenmesi Neden Olur?

- Omuz Kireçlenmesi
(Primer Glenohumeral Artroz)

- İnflamatuar Hastalıklar
(Artritler; Romatoid Artrit vb...)

- Travma Sonrası Kireçlenme
(Geçirilmiş kırık ve çıkıklardan sonra gelişen kireçlenmeler)

- Rotator manşet yırtığı sonrasında gelişen kireçlenme

Omuz Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalar, erken aşamalarda koruyucu tedavilerden (fizik tedavi ve rehabilitasyon -ilaç tedavisi- aktivitelerin kısıtlanması) fayda görse de ilerleyen dönemlerde artan kısıtlanma düzeyi nedeniyle kollarını hareket ettiremezler.
Yapılan çalışmalar, eklemde ileri derece kireçlenmesi olmayan ama günlük hareketleri kısıtlanmış genç hastaların Artroskopik kapsüler gevşetme ve debridman ameliyatlarından fayda sağlayabildiklerini göstermektedir.
İlerlemiş kireçlenme seviyelerinde, artan kıkırdak hasarı nedeni ile eklemin değiştirilmesini amaçlayan Omuz Protezi ameliyatları hastalar için uygun bir çözüm olmaktadır.

Omuz Protezi (Total Shoulder Arthroplasty)

 

Ters Omuz Protezi (Reverse Shoulder Arthroplasty)

Bazı kireçlenme nedenleri için (ikinci protez ameliyatı, kötü kemik yapısı ve manşet yırtığı ile başvuran kırıklı çıkıklar) farklı protez tipleri uygulamak gerekebilir. Zamanında tedavisi yapılamamış ya da başarılı tedavi elde edilememiş rotator manşet yırtıkları da bunlardan birisidir. Bu durumda rotator manşetin menteşe görevini yapmak üzere farklı bir tasarım olan Reverse Protez (Ters Protez) kullanılır.
Ameliyat sonrası yaşam kalitesi ve ağrı düzeyi önemli ölçüde hasta memnuniyeti sağlar. Bununla birlikte bu tip protezlerin uzun dönem başarıları farklı çalışmalarda %65-85 arasındadır.

Total Omuz Protezi Ameliyatı Nedir? Omuz Protezi Ne Kadar Sürede İyileşir?

Omuz protezi ameliyatında, kaslar ve eklem kapsülü korunarak, kireçlenmiş eklem yüzeyleri (vücutla uyumlu) yapay-metal eklemlerle değiştirilir. Ameliyat sonrası dönemde fizik tedavi yardımı ile eklem çevresi hareketler ve kas gücü 3-6 hafta içerisinde hedeflenen aşamalara getirilir. Omuz eklemi diz ve kalça eklemlerinden farklı şekillerde çalışır. Bu nedenle hastanın kireçlenme düzeyi, hayat kalitesindeki beklentisi ve yapılan cerrahinin kalitesi sonuç için en önemli faktörlerdir.
Kireçlenmeye neden olan hastalık süresi ameliyat kalitesini etkileyebilir. Hastaların yaklaşık % 5'i ameliyatlardan memnun kalır.
Translate »