Labrum Yırtığı Nedir?
Uyluk kemiğinin (femur) üst kısmı ile leğen kemiğinin (pelvis) çukur bölgesi (asetabulum) birleşerek kalça eklemini oluştururlar. Kalça eklemi 6 farklı yönde, toplam 340 derece civarında açısal harekete sahiptir. Bu hareketler kalça ekleminin dönme merkezini esas alırlar. Diz ekleminde gördüğümüz kayma hareketi bu eklemde geçerli değildir. Kalça eklemi yürüme esnasında vücut ağırlığının 4 katı kadar bir yük taşır. Özellikle oturup kalkarken ve diz çökerken bu yük aynı zamanda eklem yüzeyinde makaslama kuvveti oluşturabilir. Eklemin yuvaya benzeyen çukur kısmının (asetabulum) kenarını saran üçgen kesitli dairesel yapının adı Labrumdur. Labrum her iki kemiğin ve kapsülün hareketler esnasında uyum içinde hareket etmesini sağlar.
Kalça Kapsül Yırtığı Nasıl Oluşur?
Kalça Labrum Yırtığı Belirtileri Nelerdir?
Labrum adı verilen bu yapının bağlı bulunduğu kapsül ve kemik alandan sıyrılmasına labrum yırtığı adı verilir. Yırtık alan eklemde takılma oluşturarak ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açar.
Hastalar özellikle yıllar boyunca tekrarlanmış çökme ve kalkma hareketleri ya da ani dönme hareketleri içeren sportif aktiviteler sonrasında ağrı takılma ve şişme şikayetleri ile başvururlar. Yırtıklar femoroasetabular sıkışmaya bağlı oluşabilir.

Kalça Labrum Yırtığı Tedavisi Nedir?
Tedavi için ekleme zarar vermeyen artroskopik cerrahi kullanılabilir. 2 ya da 3 delik kullanılarak eklemdeki yırtık temizlenebilir. Bazen yırtıklar tamir edilmeye uygun niteliktedir, bu durumda yırtık doku arkasında dikişler bulunan çapalarla kemiğe tespit edilir .Kalça artroskopisi ameliyatı için tıklayınız.
Kalça Artroskopisinden Sonra Ne Zaman İşe Dönülür?
Yapılan işlemin niteliğine göre 1-4 hafta süren aktivite kısıtlamasını takiben normal hayata dönüş sağlanabilir. Ağır işler için süre 8 haftayı, kalça artroskopisinden sonra spora dönüş için 4-6 ay beklenebilir.

